Aarhus Universitets segl

Overvågning i dansk forskning og i danske medier

Kontaktperson: Peter Lauritsen ( peter@imv.au.dk ) | lektor | IMV

Projektbeskrivelse

Overvågning har i de senere år fået en central rolle i det offentlige rum og den offentlige debat. F.eks. har regeringens lovgivning for terrorbekæmpelse givet anledning til en del offentlig polemik. Det samme gælder bl.a. den tilsyneladende  succesfulde overvågning af togstationer, bankernes ønske om at kunne videofilme deres facader, politiets brug af såkaldte ’fotofælder’, arbejdsgiveres mulighed for at følge medarbejderes færden på Internettet og som et mere eksotisk eksempel en solbadende, hollandsk kvinde, som (muligvis) blev fotograferet af en satellit og efterfølgende kunne finde sit billede på Google Earth.

Institut for Informations- og medievidenskab er et større projekt om overvågning under forberedelse. Det er hensigten, at projektet skal fokusere på især to forhold. Det ene er den rolle, som informations- og kommunikationsteknologi spiller i overvågningsaktiviteter. Antagelsen er således, at undersøgelser af overvågning må inddrage en detaljeret forståelse af situationernes teknologiske aspekter. Den anden antagelse er, at der i nyere videnskabs- og teknologistudier (Science-Technology-Society studier) findes en række begreber og metoder, som kan bidrage til undersøgelser af overvågning. En sådan tilførsel af analytiske ressourcer er nødvendig, fordi overvågningsfænomenerne i dag ser ud til at have en karakter, som ikke lader sig indfange af de begreber, der oftest inddrages i overvågningsstudier. Det drejer sig især om begreberne Big Brother og Panopticon, som f.eks. ikke højde for den forøgede decentralisering af overvågningsaktiviteterne, som muliggøres af informations- og kommunikationsteknologi.

På baggrund af ovenstående har Videnssamfundet støttet følgende aktiviteter:

  1. En kortlægning af forskere og forskningsmiljøer i Danmark, som har overvågning som en del af deres arbejdsområde.
  2. En kortlægning af større internationale forskningscentre, som har overvågning som centralt tema.
  3. En undersøgelse af overvågningsbegrebets brug i udvalgte danske medier fra 1995 til i dag.

Der vil på baggrund af punkt 1 og 2 blive udarbejdet en rapport, som gøres tilgængelig for interesserede. Der vil endvidere blive taget initiativ til en workshop/konference med deltagelse af danske overvågningsforskere. Det er tanken, at et sådant møde kan danne grundlag for en antologi om overvågning i en dansk kontekst. Aktiviteterne tilknyttet punkt 3 vil i første omgang blive anvendt i en præcisering af det påtænkte projekts centrale problemstillinger.