Aarhus Universitets segl

Internettet - et nyt medie i et nyt videnssamfund?

Kontaktperson: Niels Ole Finnemann ( finneman@imv.au.dk ) | professor, dr. phil | IMV

Projektdeltagere: klik her

Projektet er en videreudvikling af den forskning, der hidtil er foregået i regi af Center for Internetforskning. Der fokuseres i den kommende periode på følgende fire hovedområder:

1) Internettet i flermedialt perspektiv 

2) Medieteori

3) Netstedsanalyse

4) Internethistorie

Ad 1) Internettet i flermedialt perspektiv . Mens internettet – og IKT i bredere forstand –  i den tidlige forskning især er blevet anskuet som et nyt, separat medie, der fulgte sin egen helt selvstændige dynamik, har den senere udvikling gjort det klart, at nettet på den ene side har en række unikke egenskaber, mens det samtidig også præges igennem forskellige former for samspil med andre medier. Forståelsen af disse gensidigt påvirkende flermediale dynamikker synes at blive stadig mere påtrængende både på det generelle samfundsplan, som forskydninger i offentlighedens mediestruktur, og i forskellige former for professionel og privat kommunikativ praksis. Der arbejdes i perioden med projekter om digital radiokultur og internettets betydning som nyhedsmedie og internettets betydning for den politiske offentlighed. Det flermediale perspektiv har både central betydning i relation til temaet videnssamfund (vidensformer, vidensdeling mv.) og globalisering. Der er samtidig tale om problemstillinger, hvor centret allerede har en stærk faglig profil.

Ad 2) Medieteori . De digitale medier har aktualiseret en lang række medieteoretiske spørgsmål, og der er i nyere forskning både gjort forsøg på at indbefatte digitale medier i eksisterende teorier og på at udvikle nye teoretiske synsvinkler, der også kaster nyt lys på ældre medier og medieteorier. Medieteori synes samtidig at få en mere central rolle både i relation til temaerne videnssamfund og globalisering. Centret har på dette område udviklet en stærk forskningskompetence og flere af centrets medlemmer er involveret i nye projekter på området (bl.a. med forskningsråd-støttede projekter om medieteoretiske begreber, og udgivelse af en bogserie om medieteori med særlig henblik på nye medier – begge projekter med et centermedlem som ophavsmand og bevillingshaver).

Ad 3) Netstedsanalyse . Netstedet udgør et særegent kommunikativt rum. Det enkelte netsted er både afsenderens offentlige ansigt, adgangsport/kontaktflade til afsenderen, og samtidig også en informations- og vidensressource. Det er tilgængeligt hele døgnet og det kan tilgås fra enhver opkoblet maskine uanset, hvor i verden den befinder sig. Netstedsanalyse omfatter således både indholdsmæssig og kommunikativ genreanalyse, men internettets egenskaber betyder samtidig, at der er behov for udvikling af nye analysemetoder. Udvikling af adækvate forskningsmetoder indgår som en naturlig og nødvendig del i alle fagområder. For internetforskningens vedkommende gør dette behov sig imidlertid særlig stærkt gældende af tre grunde: For det første har internettet en række egenskaber, der ikke kan analyseres med eksisterende forskningsmetoder. Når det f.eks. gælder mediebrug kan man på den ene side tage afsæt i receptions- og segmentanalyse, og på den anden i brugeranalysemetoder udviklet inden for HCI. Begge traditioner ser imidlertid modtageren som endestation, mens internettet er præget af differentierede, omskiftelige relationer mellem sendere og modtagere. Brugerne kan agere interaktivt i forhold til afsenderinstitutionen, i forhold til indholdet eller i forhold til andre brugere, og er man bruger, kan man i princippet også være sender. For det andet rejser internettet også en række nye spørgsmål til indholds/tekstanalyse, både i henseende til teksternes multisemiotiske, hypertekstuelle og levetidsmæssige variationsrigdom og i henseende til vidensformater. For det tredje er internettet ikke blot et forskningsobjekt, men også et medie, der giver mulighed for at anvende og udvikle nye analyseredskaber, spændende fra logfilanalyser, trafikanalyser, funktionalitetsanlyser og linkanalyser over anvendelse af internetbaserede undersøgelsesmetoder til en bred vifte af analytisk software. Selv om der således findes en række metodiske udgangspunkter, er udvikling af nye metoder et centralt punkt for en tidssvarende internetforskning. Der er her tale om et et meget ungt felt, der er i rivende udvikling, og hvor centret hidtil især har bidraget til metodeudvikling omkring bevarelse af forskningsmateriale (internetarkivering både på makroplan og mikroplan) og funktionalitetsanalyse (Netarkivet.dk, publikationen Archiving Websites, samt det endnu ikke publicerede bidrag til EU costa20 undersøgelsen). Der knytter sig hertil behov for supportressourcer omkring arkivering, brug af analytisk software og adgang til netstatistik, jfr. nedenfor.

Det enkelte netsted er ikke blot den grundlæggende strukturelle enhed, det er også den centrale operative enhed for de enkelte aktører, det være sig offentlige institutioner, virksomheder som civile institutioner, foreninger, grupper og privat personer, hvad enten de orienterer sig transnationalt, nationalt eller lokalt. Integrationen af internettet i virksomheders og institutioners præsentations- og kommunikationsstrategier er således en central og kompetencekrævende udfordring. Der er flere projekter under forberedelse. Indsatsens omfang vil bero på mulighederne for at opnå yderligere ekstern finansiering, hvor der forberedes ansøgninger om midler til metodeudviklingsprojekter samt sonderes muligheder for nye internationale projekter i forlængelse af tidligere EU-COSTa20 projekter. 

Ad 4) Internethistorie. Mens internettets historie forstået som tilblivelsen og udviklingen af den generelle infrastruktur fra 1960-erne frem til i dag er nogenlunde velbeskrevet i den internationale litteratur, er der endnu kun skrevet lidt om internetbrugens historie i de forskellige – oftest nationale – kontekster. Det er derfor en både påtrængende og naturlig opgave at initiere historiske analyser af internettets udvikling og brug i dansk sammenhæng. Centret har her med sit bidrag til formuleringen af en national strategi for internetarkivering og for etableringen af et sådant arkiv i biblioteksregi været med til at skabe en af de afgørende forudsætninger for en sådan forskning, ligesom en række af centrets medlemmer har bidraget med enkeltstudier. Der arbejdes i perioden med et projekt om online-nyhedsmediernes historie.

Forventede projektresultater/produkter: I de nærmeste år forventes der publiceret x artikler i anerkendte nationale og internationale fagtidsskrifter. Herudover forventes et antal konferencebidrag, x-y bidrag til forskningsantologier, z monografier, samt en leksikon sektion om digital medieteorier til medieteoretisk leksikon.

Projektets faser og varighed: Projektet foregår i regi af Center for Internetforskning, der blev etableret i år 2000. De aktuelle projekter har forskellige starttidspunkter, omfang og løbetider til dels beroende på fremtidige finansieringsmuligheder. Der arbejdes løbende på ekstern finansiering herunder samfinansierede ph.d. stipendier. Aktuelt arbejdes der på at søge eksterne fondsmidler til metodeudviklingsprojekter i løbet af 2006. De […] angivne publikationsskøn er baseret på eksisterende ressourcer.

Projektdeltagere:

Niels Brügger ( nb@imv.au.dk ) | IMV

Per Jauert ( pjauert@imv.au.dk ) lektor | IMV

Jacob Linaa Jensen ( linaa@imv.au.dk ) |adjunkt |IMV

Vidar Falkenberg ( imvvfh@hum.au.dk ) | Ph.d. studerende | IMV

Anne Sophie Warberg Løssing |Ph.d. studerende |

Anja Bechmann Petersen ( anjabp@imv.au.dk ) Ph.d. studerende | IMV

Signe Poulsen ( signe@imv.au.dk ) Ph.d. studerende | IMV

Samarbejdspartnere:

Modinet, EU COSTa20 (Internet and the Mass Media), Forskningscenter for Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer, Statsbiblioteket, Det Kgl. Bibliotek, DR, Nordjyske Medier.