Aarhus Universitets segl

Det tværfaglige forskersamarbejde om madkultur og førdevare (TFM)

Kontaktperson: Steen Brock ( filsb@hum.au.dk ) | lektor, Dr. Phil | Institut for Filosofi & idéhistorie

Projektdeltagere: klik her

Forskersamarbejdet TFM har til formål at styrke og profilere forskningen i de humane, sociale, politiske og sundhedsmæssige sider af maden, nærings- og nydelsesmidlerne. Forskningen sigter både på at opstille nogle relevante diagnoser af vor aktuelle samfunds forhold til mad på en række punkter, og på at opstille nye visioner omkring den måde, vi forstår og forbruger mad.  Der tilstræbes et tæt samarbejde mellem en lang række meget forskellige videnskaber med henblik på at give nogle brede og dækkende analyser af madens og nydelsesmidlernes mange aspekter og perspektiver.

Forventede projektresultater/produkter :

Målaktivitet nr. 1: Tværfaglig antologi om mad, forbrug og fødevarer

Antologien er første aktivitet i forskersamarbejdet og involverer en række forskere fra netværket. Antologien, som vil blive på dansk, vil rumme bidrag fra alle fakulteter. Antologien udkommer i løbet af 2006 på et akademisk forlag.

Målaktivitet nr. 2: Offentlig høring og materiale om genmodificerede fødevarer

Den politiske proces og offentlige debat omkring den eventuelle lovliggørelse af genmodificerede fødevarer har haft et ganske særligt forløb. Spørgsmålet er, om der kunne have været og kan komme en mere saglig og åben dialog om implikationerne og konsekvenserne af genmodificerede produkter. Målsætningen er at bidrage til at højne den offentlige debat og profilere fødevareforskningen, naturvidenskabeligt som tværfagligt, i en række medier, herunder videnskabelige. Målet er også at rejse en generel diskussion om teknologivurdering i forhold til bl.a. nanoteknologi (se også målaktivitet 13 og 14)

Målaktivitet nr. 3: MAPP centret ved Aarhus Business School afholder årligt dels en workshop og dels en større konference om forbrugerrelaterede emner i forbindelse med fødevareproduktion, fødevaresikkerhed og andre markedsmæssige forhold omkring fødevarer.

Målaktivitet nr. 4: egnsretter og de regionale madkulturers betydning i en større erhvervsmæssig og forbrugermæssig sammenhæng, herunder   turismen og andre former for inter-regional kontakt, såsom erhvervs-samarbejde, forsker- og uddannelses samarbejde eller kontakter i forbindelse med mere specielle former for oplevelseskultur. Projektet tager sigte på afholdelse af en tværfaglig konference som henvender sig til såvel forskere med interesse i emnet og til brancher og organisationer i tilknytning dertil. Endvidere er målet at udarbejde en videnskabeligt redigeret antologi der skal komme på et internationalt forlag, samt offentliggørelse af artikler i forskellige typer af publikationer.

Målaktivitet nr. 5: indretning af dagligvarebutikker

I indretningen af dagligvarebutikker er der mange forhold på spil både hvad angår den måde, hvorpå fødevarer emballeres og præsenteres, og den måde, hvorpå butikslokalet er opdelt i afsnit. Der er psykologiske, sociologiske, sundhedsmæssige og økonomiske perspektiver, som bliver vægtet og vejet mod hinanden i butikkernes konkrete indretning. Hvilken slags viden kræver det at holde disse ting sammen? Målet er afholdelse af en workshop med forskere og personer med tilknytning til en række udvalgte typer af butikker. Endvidere udarbejdes en række mindre tekster til offentliggørelse i publikationer, der dels kan læses af en bred del af befolkningen og dels har et vist fagligt niveau.

Målaktivitet nr. 6: Køkkenernes forskellige indretning og funktion i forhold til familiemønstre, forbrugermønstre og madkulturen generelt. Indretningen af køkkener er kommet i fokus som et indicium for en række interessante udviklinger i den moderne vestlige borgers opfattelse af sig selv som forbruger, familiemenneske, samfundsborger og særegen individ. Køkkenets indretning er samtidig et konkret felt, hvor arkitektoniske, institutionelle og rituelle traditioner og opfattelser mødes og brydes. Projektet vil gennem en blanding af historisk komparativ metode, nyere arkitekturteori og filosofisk antropologi forfølge hvordan alle disse forhold har spillet sammen på forskellige måder i de sidste 150 års indretning af køkkener i private hjem. Projektet vil inddrage den nyere forskning indenfor områderne "material culture studies" og "science technology studies" samt filosofisk antropologi.

Målet er udgivelse af en redigeret antologi på dansk baseret på afholdelse af en workshop med bred tværfaglig interesse

Målaktivitet nr. 7: Måltidernes ritualer, symboler og emotioner

Måltidet har altid udgjort en ganske særlig samling, af stammen, af borgerne, af familien eller af vennerne. Måltidet et rammen for både rituelle og traditionsbestemte gerninger og nære, levende menneskelige bånd. Sigtet er at belyse måltidets forskellige betydninger og funktioner i lyset af udviklingen af madteknologier i et samfund med et højt vidensniveau. Projektet er en tværfaglig analyse og diskussion,  på højt niveau, af måltidet og sigter mod afholdelse af flere workshops, hvor faste deltagere inviterer vekslende akademiske diskussionsdeltagere. Der sigtes endvidere på udarbejdelse af en redigeret antologi på internationalt niveau om emnet.

Målaktivitet nr. 8: Mad og føde som kommunikation og symbolsystem

Fødevarer bliver brandede, emballeret, præsenteret og omtalt med referencer til livsstile, ernæringskrav, sundhedskrav og andre måder, hvorpå vi i det senmoderne samfund bedømmer hinanden. Madens symbolik er analyseret i flere moderne værker, men der mangler en måde at sammenholde de mange forskellige tematiseringer. Projektet vil sigte mod at udfylde denne mangel. Projektet er en tværfaglig analyse og diskussion, på højt niveau og sigter mod afholdelse af flere workshops, hvor faste deltagere løbende inviterer vekslende akademiske diskussionsdeltagere. Der sigtes endvidere på udarbejdelse af en redigeret antologi på internationalt niveau om emnet.

Målaktivitet nr. 9: Food policy in international perspectives

Food policy is concerned with the regulation of the production and the consumption of food. The first strand of regulation concerns issues of food safety, whereas the second strand of regulation is about issues of public health.The two-fold regulation of food safety makes for a policy arena that is characterised by three sets of interests: public interests as represented by national governments, the European Union and international organisations, especially the World Trade Organisation; corporate interests as represented by the food industry at national and international levels; and citizens interests as represented by individuals as consumers and health care users. The regulation of food safety mainly involves public and corporate interests, whereas public and citizens’ interests are at the centre of the regulation of public health. In contrast, the relationship between citizens’ and corporate interests can be part of both strands of regulation. The proposed project has two, closely related aims: to organise an international workshop and to publish an edited collection with an international publisher. As part of a two-day workshop scholars would present research papers related to one or several of the following themes: food and the making of a policy field, policy formulation of food issues, multi-level governance of food policies, globalisation of food policies, public and private responsibilities in food policies.

 

Målaktivitet nr. 10: Højskolekursus på Esbjerg Højskole ”Den gode smag, Mad Politik, kultur og historie ”, 15 -21 oktober 2006.

Flere af netværkets deltagere holder oplæg

Målaktivitet nr. 11: Politisk madforbrug som en form for politisk forbrug

Da mad på mange måder adskiller sig fra andre varer i forhold til forgængelighed, graden af forarbejdethed, kulturel værdi, geografi, sundhed og smag kunne det være interessant at se nærmere på forskelle og ligheden mellem politisk madforbrug og politisk forbrug i det hele taget. Det er fx også blandt madvarer, at vi finder de største succeshistorier for politisk forbrug - ikke mindst forbrugernes massive fravalg af buræg og tilsvarende tilvalg af 'politiske' æg (skrabe, fritgående og økologiske æg). Målet er afholdelse af en workshop for beslutningstagere, erhvervsfolk og interesserede akademikere med henblik på en synlighed i medier og gennem diverse publikationer (eventuel netbaseret)

Målaktivitet nr. 12: rusmidlernes rolle i en større madkulturel og politisk sammenhæng . Studier i politikken og holdningen til hash, alkohol og ekstravagante former for brug af rusmidler kan styrke og udvikle vores forståelse af mange sider af det moderne samfund. Målet er workshops og forskningsrapporter .

Målaktivitet nr. 13: Menneskets nye selvbillede i lyset af udviklingen af madkulturen . Den teknologiske udvikling, herunder nanoteknologi og genmodifikation, omkring  i forhold til fødevarerog madvaner  indebærer, og er selv del af  en ændret selvforståelse. Det er vigtigt at belyse de normative (etisk - politiske) sider af denne sammenhæng. Aktiviteten er associeret ph.d. program for Karin Christiansen, center for Bioetik, AU og lektor Steen Brocks tilknytning til den tyske forbundsstats rammebevillingsprogram ”Der Wandel der Menschenbilder unter dem Einfluss von Informationstechnologien und moderner Naturwissenschaft”. Målet er artikler på internationalt niveau og undervisningsudbud af forskellig type.

Målaktivitet nr. 14: Nutrigemometri; analyse af biokemiske responsmønstre som led i udviklingen af sunde og sikre fødevarer - de etiske problemstillinger herved. Gennem workshops og artikler på højt niveau søges de etiske problemstillinger i visionen om ”personal nutrition”, individuel kostpleje eksempelvis i forhold til sundhedsfremme, belyst.

Projektets faser og varighed: Projektsamarbejdet strækker sig over tre år, og hovedvægten af aktiviteter vil være i sidste halvdel af forløbet, afhængig af fornøden bevilling og funding

Projektdeltagere:

Svend Andersen ( sa@teo.au.dk ) | centerleder, professor | Center for Bioetik

Kees van Kooten Niekerk ( kkn@teo.au.dk ) | lektor | Det teologiske fakultet

Mette Ebbesen ( meb@teo.au.dk ) | Ph.d. studerende | Center for Bioetik/Teologi

Karin Christiansen ( kc@teo.au.dk ) | adjunkt | Center for Bioetik

Mads-Uffe Petersen ( mup@crf.au.dk ) | Centerleder, professor | Center for Rusmiddelforskning

Karen Elmeland ( ke@crf.au.dk ) | lektor | Center for Rusmiddelforskning

Kim Møller ( km@crf.au.dk ) | Forskningsassistent | Center for Rusmiddelforskning

Sebastien Tutenges ( sebastientutenges@crf.au.dk ) | Forskningsassistent | Center for Rusmiddelforskning

Carsten Daugbjerg ( cd@ps.au.dk ) | lektor | Statskundskab

Lars Thorup Larsen ( lars@ps.au.dk ) | adjunkt | Statskundskab

Viola Burau ( viola@ps.au.dk ) | lektor | Statskundskab

Niels Kayser Nielsen ( hisnkn@hum.au.dk ) | lektor | Institut for Historie og områdestueider, IHO

Hans Jørgen Lundager Jensen ( hj@teo.au.dk ) | professor | Det teologiske fakultet

Anders Moe Rasmussen ( filamr@hum.au.dk ) | lektor | Institut for Filosofi og Idéhistorie

Torben Ellebæk Petersen ( tep@mb.au.dk ) | lektor | Proteinkemisk laboratorium, Forskerparken

Klaus G. Grunert ( klg@abs.dk ) | professor | MAPP, Aarhus Business School

Finn Frandsen ( ff@abs.dk ) | Centerleder, professor | Department of language and business communication, Aarhus Business School

Mads P. Sørensen ( mps@eh.dk ) | Højskoleleder | Esbjerg Højskole for politik

Karen Klitgaard Povlsen ( karenklitgaard@hum.au.dk ) | lektor | IMV

Niels Lehmann ( dranl@hum.au.dk ) | Institutleder | Humaniora: IÆF